Горанов: Ограничението на плащането в брой отново ще бъде поставено на дневен ред

Общите приходи на НАП и Агенция „Митници“ за 9-те месеца на 2017 г. нарастват с 1 млрд. и 612 млн. лв. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Министърът на финансите, директорът на Агенция „Митници“ и изпълнителният директор на НАП участват в изслушване от комисията относно извършени данъчни и митнически проверки и резултати от тях в сектори алкохол, горива и цигари; функциониране на компютърните информационни системи на НАП и АМ, както и предстоящи законодателни инициативи, свързани с дейностите в обхвата на Комисията.

В края на август има 860 млн. лв. номинално нарастване на приходите към централния бюджет.

Номиналният ръст към края на септември вече отива на 1,34 млрд.лв. Ръстът на ДДС е 513 млн. лв. номинално към края на септември, а ръстът на данък общ доход на физическите лица е 165 млн. лв. Имаме 662 млн.лв. повече от осигурителни вноски.

Далеч не може да твърдим, че проблемът със сивата икономика и контрабанда е преодолян. Положителната новина е, че година след година тенденцията е положителна, посочи ресорният министър.

Той подчерта, че от началото на 44-то НС, първото изменение, внесено от МФ, са изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които вече са факт.

Горанов подчерта, че по време на активния летен сезон е констатиран проблем, който е релевантен към всички видове икономически престъпления, а именно, че много търговци осъществяват стопанска дейност през едно юридическо лице, след което го прехвърлят на малоимотни граждани. Появява се нова фирма с нов управител, свързана с довчерашния такъв, но тази връзка не личи директно.

Министерството е подготвило и пакет за изменение в данъчното законодателство през 2017 г.

„Ограничението на плащането в брой е все по-актуално и мисля, че няма да загубим, ако го поставим отново на внимание. Не може да се ограничи до безкрай движението в брой, но аз бих ви задал въпроса къде са 13,5 млрд. лв. в касите на фирмите в края на за 2016 г. Те са в плащания на заплати под масата, от което се губят осигурителни вноски и данък върху доходите на физическите лица, те са в купуване на стоки без документ, откъдето се краде ДДС. За съжаление, колеги с тези пари се купува и влияние. Тези пари не трябва да са там”, каза още Горанов.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов посочи, че през последните 12 месеца над 60% от търговците на регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране подават нулеви акцизни декларации. С оглед на това са селектирани рискови обекти за дестилиране на ракия.

Предвид влезлите в сила от началото на 2017 г. промени в ЗАДС, е увеличен общият обем на съдовете за изваряване на ракия от 500 на 1000 литра, както и отпадането на изискването за работа на сезонен принцип.

Георги Костов заяви, че по линия на тютюневите изделия са предприети мерки за засилен контрол под митническите органи на ГКПП-ата и в пълна координация с Гранична полиция, както и във вътрешността на страната.

От своя страна изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова заяви, че горивата са един от браншовете, оценени като рискови и НАП полага големи усилия против измами в този бранш. През миналата година са извършени множество операции, проверени са над 60 търговци-посредници на горива. Проверките продължават и през 2017 г., добави Димитрова.

- реклама -