Горанов, приходи, разходи, бюджет кредитен рейтинг

Горанов: Приходните администрации непрекъснато да следят сивите обороти

Приходните администрации постоянно трябва да следят сивите обороти, затова от лятото на миналата година правителството е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Този проект е по-известен като „дебат по Наредба номер 18“. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в сградата на КНСБ по време на заключителния форум на проекта „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“, предаде Нова тв. По думите му тази наредба няма да разреши всички проблеми, но създава един инструментариум в полза на приходната администрация, който ще даде възможност да бъдат обхванати максимално всички процеси, така че да не се допуска възможността за формиране на сиви обороти.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева добави, че в България делът на лицата с недекларирана заетост е под средното европейски равнище – 15,9 процента, на фона на 16,3 на сто за Европа. Това обаче не е повод да не се търси решение на сериозните проблеми, които са поставени и в този проект. Според нея са били направени редица изменения на законите през последните години.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че последните показателите на Индекса „Икономика на светло“ показват, че през последните 10 години сивата икономика намалява, но все още е над 20 процента. Това означава, че повече от 25 млрд. лева са недекларираните средства, което води до изкривявания в икономическия, социалния и обществено-политическия живот. Според него сивата икономика убива лоялната конкуренция. В предлагания план от КНСБ се предлагат промени в Кодекса на труда, Закона за обществените поръчки и други нормативни актове.

- реклама -