Горанов
сн. БГНЕС

Горанов: Придобиването на акции на ПИБ не е държавна помощ

„Първа инвестиционна банка“ отговаря на всички регулаторни изисквания. Имаме увереност, че не сме в хипотезата на държавна помощ.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов, след като на извънредно заседание днес правителството реши, че Българската банка за развитие ще участва в увеличението на капитала на ПИБ.

„Първа инвестиционна банка“ е най-голямата банка, изцяло с български капитал. Активите на ПИБ са общо над 10 млрд. лева, а през 2019 година банката има ръст на депозитите от 761 млн. лева“, съобщи Горанов и посочи, че ББР би могла да се разглежда като емитентен партньор.

сн. БГНЕС

Финансовият министър съобщи, че за да няма съмнение, ще предложи допълнително увеличение на капитала на ББР. По думите му профила на банката няма да бъде променян.

„Имаме още 2 по-сериозни амбиции, приемането на еврото и влизането в клуба на богатите, за което и работим. Еврото не влиза с приемането на България в Чакалнята на Еврозоната“, коментира пък министърът на икономиката Емил Караниколов след днешното правителствено заседание.

„Десетина години или повече никоя държава членка не е пристъпвала напред като възможност да бъде приета в Чакалнята. Към момента България има такава възможност. Това ще ни донесе по-добър кредитен рейтинг в България, по-голям интерес на инвеститорите. Ще се ползваме от една много по-добре регламентирана и сигурна за инвеститорите банкова система. Нашите банки издържаха стрес тестовете“, подчерта Караниколов.

„Ще подадем заявление за ERM, когато имаме оценка и увереност, че всички поети ангажименти от наша страна с писмото пред еврогрупата, са потвърдено изпълнени, каквото е нашето виждане“, добави финансовият министър Владислав Горанов от своя страна.

Последно остава успешното завършване на изпълнението на капиталовия план на ПИБ, с който ПИБ се е ангажирала към ЕЦБ, обясни още той.

- реклама -