Горанов акцизи

Горанов пред чужди медии: До половин година ще кандидатстваме за еврозоната

България ще прикани държавите от еврозоната публично да огласят възраженията си срещу присъединяването на страната ни към единната европейска валута. Ако те не ни дадат зелена светлина преди това България ще кандидатства за присъединяване към ERM-2 до средата на годината, обяви финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранните кореспонденти в София.

„Готови сме да подадем официална молба, дори ако не сме убедени, че отговорът ще бъде „да“. В момента водим интензивни преговори с ЕЦБ. Първо трябва да получим отговор от тях, че е готова„, каза той.

България, която е член от 2007 г., трябва на първо време да се интегрира в системата ЕРМ-2 преди приемането на общата валута, отбелязва АФП.

Агенцията посочва, че България, която е най-бедната страна в ЕС, от 20 години води строга фискална политика, има валутен борд, където левът първо беше фиксиран към германската марка, а след това към еврото. Тази система й позволява да поддържа стабилни макроикономически показатели и публичен дълг от 26,8% от БВП, който е сред най-ниските в ЕС.

„България има стабилна валута, растеж от 4% и много ниска безработица. Ние сме готови да влезем в чакалнята за еврото“, казва и премиерът Бойко Борисов.

Според Горанов България отговаря формално на критериите и не представлява никаква опасност за еврозоната. Дори нейното членство ще намали рисковете за Европа.

„Членството в еврозоната ще позволи на България да се изравни с Европа и ще намали миграционния натиск към Западна Европа“, каза Горанов.

- реклама -