ваксини Румъния, ваксини, коронавирус

Горанов: Не мога да преценя има ли вреда от размяната на ваксини с Турция

Финансовият министър Владислав Горанов беше разпитан по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов за размяната на ваксини с Турция.

Горанов не знае дали държавата е била ощетена от сделката с ваксини.

„Не мога да преценя, затова се води и това съдебно състезание. Има твърдение на прокуратурата за настъпила щета. Има граждански иск от страна на Министерство на здравеопазването с твърдение за настъпила щета. Оттам нататък само съдът може да прецени дали това е така или не.“

Заедно с други членове на тогавашния кабинет днес Горанов даде показания по делото в Специализирания наказателен съд. Самият той не е подписал взетото от Министерски съвет неприсъствено решение за ваксините, но с подписът си е одобрил финансовата обосновка към него.

„Аз първото решение не съм го подписал, може би съм бил в чужбина или не ми е предявено за подпис. Но съм подкрепил финансовата обосновка към него. След това има още две решения през 2015 година, които също са взети неприсъствено“, обясни пред журналисти Горанов.

Финансовата обосновка има за цел да покаже дали ще сделката ще има въздействие върху държавния бюджет и респективно върху бюджета на Министерството на здравеопазването. „Видно от нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи и тя е одобрена“, подчерта Горанов.

Според прокуратурата от действията на Москов по размяна на ваксини с Турция са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв. Също така и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

- реклама -