Горанов, ДХК, оператори, хазарт, такси, данъци, постъпления
Снимка: БГНЕС

Горанов: Има нарушение в комисията по хазарта, допуснато е благоприятно третиране на оператори

„Действително е допуснато едно съществено нарушение на Държавната комисия по хазарта (ДХК), което в момента се обследва от правоохранителните органи дали е престъпление или не.

С утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от няколко хазартни оператора”.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Министър Горанов взе участие в петъчния парламентарен контрол, където отговори на въпрос от опозицията за това как е контролирал събирането на дължимите към бюджета плащания на данъци и такси от фирмите в хазартния сектор.

Пред депутатите Горанов обясни, че за периода от месец януари 2015 г. до декември 2019 г., Комисията по хазарта е извършила общо 3137 проверки. Част от тях са по график, а други – след подаден сигнал. Съставените актове за нарушения за този период са 378, а наложените имуществени санкции са в размер на 1 411 000 лева.

За същия период НАП е извършила 812 проверки, след които са издадени 254 наказателни постановления на стойност 190 319 лева. Извършени са и 31 ревизии на организатори на хазартни игри, при които допълнително установените задължения са 1 251 314 лева.

Министър Горанов отчете и нарастваш размер на приходите от тази дейност на годишна база за този период.

Финансовият министър обяви още, че за неплатени в срок държавни такси са издадени 8 акта от председателя на ДКХ на 4 организатори на хазартни игри, свързани с обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

„Общият размер на установените публични задължения по посочените 8 акта възлизат на 693 109 261 лева и 66 стотинки“, заяви Горанов от парламентарната трибуна.

Опозицията обаче не остана никак доволна от отговора на финансовия министър.

„Какъв ви е смисълът от 4 хил. проверки? Вие рапортувате тук, под 3 млн. са приходите. Г-н Горанов, те не могат да си съберат заплатите“, смята Румен Гечев от БСП. Според него за несъбраните данъци в областта на хазарта има две причини – или ръководителите на ДХК и НАП „са калинки“ или „държат чадър и се крадат 700 мил.“. „Кажете! Некадърни ли са или крадат заедно с крадците? Това е въпросът“, заяви още депутатът.

- реклама -