Горанов и Караниколов отговарят на президента: Инвестициите не само, че не са се сринали, а напротив – растат

Финансовият министър отговори на обвиненията на президента Румен Радев

Инвестициите не само, че не са се сринали, а напротив – растат. Това се вижда с много на брой нови производствени предприятия, които се откриват.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов, след като взе участие в гражданския диалог „България по пътя на еврото” в отговор на обвинение от страна на президента Румен Радев, че в България има илюзорна стабилност и инвестициите са се сринали в страната.

„Тук има една игра със статистиката. Не отива на толкова високопоставени политици да се подвеждат толкова лесно по неуточнени данни по отношение на инвестициите. През 2017 г. през цялото време се говореше колко са се сринали инвестициите спрямо 2016. Като отново се сравняваха неокончателни данни за инвестициите с окончателни такива за предходната година. За съжаление на лошите пророци когато излязат окончателните данни за 2018 ще се види, че те не само не са се сринали, а са нараснали така, както 17-а са нараснали спрямо 2016 г. Въпрос на интерпретация и цел на изказването е”, коментира Горанов.

Според него Радев не одобрява сегашното правителство и дава заявка за необходимост от предсрочни избори. „Аз мога да намеря много поводи да кажа хубави неща за работата на сегашното правителство. Като минем през 30% увеличение на БВП за последните няколко години, 40% повече данъчни приходи в бюджета, увеличението с 50% на минималната заплата и то само до края на 2018 година”, заяви финансовият министър и добави, че всеки има право на коментар, както и самият президент.

По отношение на твърдението на Радев, че излишъкът от бюджета е изхарчен непрозрачно, Горанов каза, че това не е така. „Няма нито един лев в разходната част на бюджета, който да надхвърля гласуваните с годишния закон разходи. Не от вчера правителството има право да размества отделни разходни показатели. Това го имаше и в закона за държавния бюджет от 1996 г. като тогава не се изискваше решение на Министерския съвет, а ставаше само с подпис на финансовия министър”, подчерта Горанов.

Той коментира и избора на изтребителите като отново не се съгласи с обвиненията на президента, че това е станало непрозрачно.

„Изключително прозрачно се избра това да е американската компания. По-прозрачно от това нещо с дебат в парламента, с решение. Друг е въпросът по какъв начин се вижда това от отделните заинтересовани страни”, каза в заключение Горанов.

Караниколов: Тенденцията е за разкриване, а не за закриване на предприятия

Тенденцията е за разкриване, а не за закриване на предприятия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов днес по време на брифинг в Министерството на икономиката.

Той подчерта, че през последните месеци са направени доста крупни инвестиции в Северна България и даде пример със следните фирми: завод за самолетни части на френската група Латекоер – проектът е на стойност 11 млн. евро, завод за автомобилни аксесоари на американската компания „Варок Лайтинг Системс” на стойност 8 млн. лв., завод за производство на авточасти в България на германската компания „Фос Аутомотив“ на стойност 15 млн. евро, германската компания „Leoni” в региона на Плевен с 32 млн. евро, производственото предприятие на „Мултивак България Продакшън“ – инвестицията е за над 36 млн. лв, „одело Фарба Лайтинг Груп“ – инвестицията ще бъде в размер на 40.6 милиона евро, което включва изграждането на 3 завода и парк за поддоставчици и др. Министър Караниколов изтъкна, че в Българската агенция за инвестиции са подадени 54 проекта за инвестиции на стойност 1, 5 млрд. лв. , съобщиха от МИ.

По време на пресконференцията икономическият министър увери, че отпуснати 500 млн. лв. за язовирите ще бъдат разходвани публично, така както е по Закона за обществените поръчки и всички други закони. По негови думи до две седмици трябва да започне работа и държавното предприятие за стопанисване на язовирите.

По време на брифинга министър Караниколов информира, че Министерството на икономиката, представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива, Асоциация на българските частни пристанища, Българска минно-геоложка камара и всички заинтересовани страни, с които до момента са проведени срещи, са с апел към Народното събрание от сряда приемането на т.нар. Закон за горивата да бъде отложен. „Всички се обединихме около това, че трябва да има закон и всички да са регистрирани по него. Имаме възможност да се съберем и да обсъдим всички дадени до момента конкретни предложения. Колкото по-бързо направим това, толкова по-бързо ще имаме работещи и балансирани текстове“, категоричен бе той.

- реклама -