Закон за горивата отлагане промени Министерство на финансите, резерв, петрол, бензиностанции

Горанов: Горивата се продават по бензиностанциите с до 50 ст. надценка

„Цените, на които горивата напускат с акциз и ДДС данъчните складове са с десетки стотинки по-ниски от това, което виждаме на бензиностанцията. Надценката стига 50 ст., което според нас е голям процент.“ Това заяви на пресконференция финансовият министър Владислав Горанов във връзка с внесения законопроект, с който държавата иска да има повече контрол върху търговията с горива.

„Прави впечатление, че има голям марж между цената с акциз и ДДС от данъчните складове и цената за потребителите на бензиностанциите“, обясни Владислав Горанов.

гориво шофьори горивата

Пред медиите Владислав Горанов отбеляза, че в годините назад многократно се твърди от различни групи по отношение на акциза на горивата, че държавата има още какво да направи.

„В момента петролопроводът и петролните складове представляват едно цяло. След като бъдат разделени те ще подават самостоятелна отчетност към Агенция „Митници“, за да може да се подобри контролът, каза финансовият министър.

Според Горанов в момента няма възможност да се гарантира дали движението и търговията с горива се изпълняват коректно.

„В петролопровод, в който може да се съхранят 27 млн. литра и той е свързан с няколко петролни бази, на практика надеждният контрол на митническите власи е невъзможен и няма гаранция, че количеството в базата е коректно, защото е свързана с други бази през тръбата“, обясни той.

Според Горанов е нормално мерките по отношение на контрола да се по-големи, както за всички акцизни стоки, не само за горивата.

- реклама -