Владислав Горанов БДЖ финансиране облигационери

Горанов: Държавата търси цялостно решение за БДЖ, отлага частичното финансиране

Водим разговори, в полза на дружеството е тези разговори да останат конфиденциални докато не намерим решение. Затова днес отложихме частичното решение, за да намерим в близките десетина дни цялостно решение на проблема със заема на БДЖ.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов.

„Цялостно решение се търси.

Това означава интензивни разговори с облигационерите, от които ще се опитаме да постигнем по-добър резултат като цяло за компанията и да уредим еднократно окончателно всички взаимоотношения по повод на изтегления през 2007 г. облигационен заем в размер на 250 млн. лв.. От него са останали около 103 млн. лв.”, обясни финансовият министър.

Той посочи, че се водят разговори дали е възможно да се постигне някаква отстъпка от страна на облигационерите. „На част от разноски, част от лихви. Този тип разговори се водят с облигационерите, които са отпуснали кредит”, обясни той.

Според него тези десетина дни, в които ще се водят разговори, не са критични за БДЖ. „Ако бяха критични, щяхме да действаме по-решително. Имаме още малко време, за да намерим възможно най-доброто решение. Най-лесно е веднага да се разплатим, търсим оптимизация”, обясни той.

Горанов съобщи също, че концесията за летище „София ще бъде факт до 2 – 3 седмици.

- реклама -