Горанов, Борисов, кибесигуност

Горанов: Бюджетът ще финансира дейностите на звеното за киберсигурност

Финансирането на дейностите, свързани със звеното за киберсигурност, ще бъде от бюджета.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов при посещението си в Петрич.

Той обясни, че има национален Съвет по киберсигурност, в който са включени висши държавни органи.

„Той съществува още от 2016 година. Ако говорим за това как да изградим допълнителен капацитет от скъпо наети служители, които да могат да консултират отделните звена, и как да поддържат по-добра киберсигурност, то има поне два сценария, по които работим едновременно“, отбеляза министър Гаранов.

Той обясни, че единият е свързан с осигуряването на по-високи възнаграждения в Държавна агенция „Електронно управление“, в която определен лимитиран брой хора да бъдат с по-високи възнаграждения, които да са адекватни на пазара на труда.

„Другото, върху което работим и тече дебат в Парламента, е възлагането на „Информационно обслужване“ да поддържа критичните инфраструктури и електронните системи, тоест – да се превърне в интегратор на големите държавни системи“, заяви министър Горанов.

Той обясни, че подобни примери има в държави като Австрия и Германия. Според него в това звено могат да се наемат и има такива хора, които да бъдат скъпо платени и да отговарят на стандартите, свързани с киберсигурността и електронното управление.

- реклама -