Горанов акцизи

Горанов: Бюджет 2018 е балансиран, правителството го одобри

Правителството гласува и одобри днес Бюджет 2018. Това съобщи след заседанието на Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов

По думите му бюджетът е балансиран и ще бъде подкрепен от парламента, тъй като коалиционните партньори също са го одобрили и са останали доволни. Той уточни, че доходите ще нарастват.

В него е заложено икономиката ни догодина да порасне с 3,9%, инфлацията да е 1,6%, а безработицата да намалее до 6,2%. Според разчетите на властта от догодина хората с най-ниски доходи ще получават 510 лева минимална работна заплата.

„Ще дойде време вероятно през годините, когато ще растат заплатите с по-голям темп и в останалите сектори, но преди да изхарчим тези пари, трябва да ги произведем. Чуват се много гласове, че темпът на консолидация не е съобразен с икономическия цикъл т.е. че при 3,9-4% ръст на икономиката да се планира бюджет с дефицит не е най-разумното нещо. Има аргументи и в тази посока. В този смисъл над 730 млн. лв. повече разходи за персонал е стъпка, която по моите разбирания е значителна. Дали може още, със сигурност хората, особено заетите в бюджетната сфера, имат желание винаги да получават повече“, заяви Горанов.

Той уточни, че в случая това не са средства на финансовия министър, а на българския данъкоплатец. И трябва много внимателно да търсят баланс между необходимостта във всички сектори, защото пенсиите растат с половин милиард.

„Някакви проценти ще си каже някой, но това е половин милиард от парите на българския данъкоплатец. Извели сме приоритети, когато съставяхме това правителство и ги следваме стриктно. Претенции за повече винаги ще има и аз винаги съм знаел, че да се прави бюджет в период на икономически растеж, може би е по-трудно, отколкото да се прави в период, в който трябва да се ограничават разходите“, допълни Горанов.

Според него тогава всеки знае, че трябва да търпят определени рестрикции и напрежението в обществото е по-ниско

„За мен фискалната рамка за следващата година е оптимална и най-бързо нарастват заплати там, където сме идентифицирали най-големите проблеми – в средното образование“, каза още министърът на финансите.

На заседанието са одобрени и законопроектите за бюджета на НЗОК и за бюджет на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

„Добрата фаза на икономическия цикъл и успокояването в икономическите субекти дават възможност да отчетем един доста сериозен за следкризисни нива растеж. Стратегията на правителството за поетапно намаляване на дефицита и за изпълнение на основните приоритети от правителствената програма са намерили място във финансовата рамка за следващата година. По моя оценка, той е един добър бюджет, който ще даде възможност освен изпълнението на основните политически приоритети на правителството в образованието, в сферата на сигурността, в сферата на социалната инфраструктура, в сферата на физическата инфраструктура, ще даде възможност и за нормално функциониране на всички държавни органи и институции”, каза той.

- реклама -