хакери

Голямата хакерска атака продължава с нова сила днес! Вирусът WannaCry ще удари още компютри

Голямата хакерска атака, засегнала над 200 хиляди компютъра в 150 страни, днес може да причини нови неприятности

Според специалистите вирусът ще се разрасне, когато днес хората си включат компютрите след двата почивни дни.

Започналата в петък зараза с вируса WannaCry, който заключва файловете на компютъра срещу откуп, временно беше спряна през почивните дни. Но късно в неделя се появиха нови две версии на зловредния код, едната от които е значително подобрена.

Размерът и икономическата стойност на вредите от петъчната атака са неясни. Много експерти обаче твърдят, че случилото се през последните дни не е сравнимо с други подобни атаки. Една от причините е, че WannaCry не се крие в подвеждащи електронни писма или съобщения в социалните мрежи, а сам сканира за уязвими машини в мрежата.

По този начин жертва станаха болници във Великобритания, автомобилни заводи във Франция, мобилни оператори в Испания и Русия и др.

Компанията „Майкрософт“ обвини за случилото се американското правителство. По думите им те са съхранявали софтуерни кодове, които могат да бъдат използвани от хакери. Има сериозни съмнения, че WannaCry е базиран на технологии за проникване на Агенцията за национална сигурност. Те бяха публикувани от хакери по-рано през годината.

Така софтуерният гигант се принуди да предприеме необичайна стъпка – подготви мащабно обновление за спрения от поддръжка преди 3 години Windows XP. Именно тази вече 16-годишна операционна система е най-податлива на кибератаките. На нея все още се доверяват около 7 процента от потребителите в световен план, сред тях – и големи фирми.

- реклама -