Голямо количество картечници, автомати и боеприпаси бяха открити при две спецоперации – СНИМКИ

Картечници, автомати „Калашников“ и „Скорпион“, спусъци за РПГ-та, черен барут и огромно количество боеприпаси са били открити при спецакция на ГДБОП в столицата.

За съвместната успешна реализация със Специализираната прокуратурата днес подробности дадоха директорът на дирекцията главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-главният прокурор Иван Гешев и прокурор Евгения Станкова.

Арсеналът е намерен в гараж в София, в района на парк „Гео Милев”

На пръв поглед са намерени около 50 хиляди патрона, но според разследващите в хода на тяхното преброяване броят им може да нарасне до 100 хиляди.

Оказа се, че собственика на въпросния „склад“ е отдавна в полезрението на разследващите.

„Става въпрос за три досъдебни производства, които са се случили благодарение на добрата работа на ГДБОП. Ще започна 3 години назад. Тогава бяха намерени над 50 автомати УЗИ, които представихме по сходен начин. Шефът на организираната група не бе намерен. Тогава колегите от ГДБОП имаха информация, че този човек има склад, беше проверен адресът, но не беше намерено оръжие. Сега лицето беше задържано при влизане в жилищен блок, бяха намерени десетки автомати, няколко „Калашников“, „Скорпиони“, беше намерен 4 кг черен барут, които при евентуално възпламеняване на мястото на блока би останала само черна дупка. Част от автоматите се водят обезопасени. Характерното е, че към всеки автомат има торбичка, в която са частите, които трябва да се сменят, за да стане боен„, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Най-характерното от заловения арсенал са заглушителите, които се използват само от специалните части в България.

Минути преди брифинга в залата, в която беше изложено и намереното оръжие дойде и лично премиера Борисов. „Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество – такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. От онзи ден арестувани. Една рота автомати, пистолети, гранатомети – бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка“, обясни министър-председателя.

Голямо количество оръжия са открити и в село Габарево до Павел баня

Според разследващите повечето от тях са излизали от завод „Ареснал“ в Казанлък. Група е свързана с друга, която произвежда неистински документи за самоличност, има задържани чужденци от Иран.

От завод „Арсенал” има криминално изнасяне на оръжие, прокуратурата започва пълна проверка

„Намерени са на израелски паспорти, канадски, италиански и всякакви други. Вчерашните двете реализации – още се работят, има задържани за 24 часа, но няма привлечени към наказателна отговорност. Собственикът на търговското предприятие е задържан под стража в понеделник от Специализирания наказателен съд. Собственикът на склада беше задържан и по първото дело, той отново е в ареста. Не съм информиран как изглежда килията му“, обясни Иван Гешев.

От прокуратурата смятат, че оръжията са били изнасяни в чужбина.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -