Голямо българско хоро се изви в Брюксел(ВИДЕО, СНИМКИ)

Евродепутатът Ева Майдел поведе Голямото българско хоро, което за пети път се извива в Брюксел.

5453413

Начело на хорото застана ансамбъл Златна Тракия, който представя страната ни на 11-тото издание на фестивала Balkan Festival, представящ културата на Югоизточна България.

Стотици българи, жители и гости на белгийската столица се хванаха на хорото под звуците на музиката на народния оркестър към Община Хасково. Преди официалния старт на Голямото хоро Ева Майдел приветства всички присъстващи.

„Благодаря ви за духа, който пренасяме за пета поредна година тук, на Големия площад в Брюксел. Благодаря ви за енергията, за слънцето, за любовта към българските традиции и култура, които ще пренесем тук, в сърцето на Европа“, каза евродепутатът.

17990941_1638323316195640_4163127132932950771_n

„Празнуваме една традиция, започната от г-жа Кристалина Георгиева преди 5 години. Един истински космополит, една европейка, една българка. Благодаря, че направи тази традиция да продължи и ние успяхме да поемем щафетата и да я пренесем днес тук„, допълни още тя.

По думите ѝ тази година хорото е специално, защото за първи път се провежда под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

„Той казва, че нашето голямо хоро за него олицетворява и прилича на знамето на ЕС, на единството, на звездите, хванати за ръце заедно“, допълни Ева Майдел.

C-GHj23XkAIGYVfТя отбеляза, че в 18.00 часа на едно от знаковите места в Брюксел – Манекен Пис ще бъде облечен в българска носия.

- реклама -