Евър грийн, кораб Суецки канал кораби задръстване

Голям товарен кораб блокира Суецкия канал

Голям товарен кораб се завъртя странично в Суецкия канал в Египет и блокира трафика в ключовия морски път между Изтока и Запада.

Това съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Трафикът през тесния канал между континентална Африка и Синайския полуостров е бил спрян във вторник, след като корабът „Евър Гивън“, контейнеровоз под панамски флаг със собственик, регистриран в Япония, се е заклещил.

Носът на кораба е опрял в източния бряг на Суецкия канал, а кърмата му – в западния.

Според логистичната компания GAC корабът е загубил ориентация, докато се е движел в северна посока, без да се дават повече подробности за причините на инцидента.

Снимка: Инстаграм

Според сателитните данни товарни кораби и петролни танкери се редят в южния край на Суецкия канал в очакване да стане възможно да преминат от Червено в Средиземно море.
Базата данни на ООН показва, че „Евър Гивън“ е собственост на Shoei Kisen KK, корабна лизингова компания, базирана в Имабари, Япония.

По време на инцидента корабът е пътувал за нидерландското пристанище Ротердам. „Евър Гивън“ е построен през 2018 г. и има дължина от почти 400 метра и широчина от 59 метра. Той е сред най-големите товарни кораби в света.

- реклама -