пожар, "Неохим", Димитровград
снимката е илюстративна

Голям пожар в Стара Планина

Голям пожар гори в Стара Планина, близо до Розино и Клисура. Това съобщи за БНР Стефан Стефанов от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. За гасенето му се очаква помощ и от армията.

„Отново е възникнал много голям пожар на територията на област Пловдив, в района на Стара планина около Розино и Клисура. Там очакваме съдействие от Министерство на отбраната отново хеликоптер да помогне с пожарогасенето. Не можем да минем в никакъв случай без колегите от горските стопанства, които Слава Богу, в последните години също са оборудвани с високопроходима техника, с гасителни средства“, обобщи Стефанов.

Общо 360 сигнала за пожари в страната са получени вчера и днес.

Основната причина за възникването им остава човешката дейност, разказва Стефанов:

„Високите температури и сухата растителност, доста добре израснала през валежните пролетни месеци, са само предпоставка. Наличието на силен вятър също е предпоставка. Около 90%  от възникналите произшествия са свързани с човешка дейност.

Много малка част от тях са вследствие на природни явления, мълнии, технически аварии по далегопроводи и други такива, човешката дейност, изразяваща се в нерегламентирано и неправилно използване на открит огън, паленето на огнища, изгарянето на сухи отпадъци, опожаряването на сухи треви и стърнища“.

- реклама -