магазини, вериги, земеделци, търговци, Министерство на земеделието

Големите вериги подозират, че регионалните производители са от сивия сектор

70% от стоката, която се предлага в големите търговски вериги, е българска. И ако трябва да се вкара още 50 на сто родна продукция, това ще доведе до изхвърляне от пазара на едни производители за сметка на други.

Това каза Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия в ефира на бТВ.

Представителите на търговските вериги ще инициират среща с премиера Бойко Борисов, за да изложат своите предложения за подпомагане на българските производители.

„Откъде продукция за милиарди изведнъж се появи в извънредната ситуация? Ние все още нямаме този отговор. Имаме подозрения, че става дума за производители от сивия сектор. Ние, разбира се, сме готови да помогнем и на тези производители да излязат в бялата икономика, но това не става с регулации“, коментира още Матеев.

По думите му, ако се приеме мярката на Министерството на земеделието и храните, това би означавало компромис с качеството на предлаганата продукция.

И не само – според него въвеждането на 50% регионална продукция означава не само да се премахнат част от сегашните производители, но и да се изхвърли чуждестранните доставчици.

„Ние категорично сме против подобна регулация, която е против интереса на потребителите, на коректните производители. Тя нарушава законите на ЕС, което ще ни се върне обратно като бумеранг, защото останалите страни в ЕС няма да оставят това така и ще има реципрочни мерки“, предупреди Матеев. Той обяви, че в момента България е в търговска война със Северна Македония, след спиране на тяхна стока на границата от Българската агенция по безопасност на храните.

- реклама -