полиция
сн. БГНЕС

Големите хранителни вериги искат полиция да охранява опашките по време на голямото пазаруване за празниците

Когато МОЛ-овете не работят, напливът към отворените магазини става по-голям. Апелираме за по-голяма помощ от страна на държавата за постигане на спазването на мерките.

Това заяви Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което влизат магазините „Билла“, „Кауфланд“, Лидл“, „Хиполенд, „Ван Холдинг“ и “Доверие – Брико”.

Те проведоха среща с министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на националния оперативен щаб.

сн. БГНЕС

„Провеждането на дисциплина в самите магазини – не е възможно всеки клиент да е охраняван от отделен охранител. Ако клиентите не желаят да спазват мерките, ние нямаме инструментариум да ги накараме. Затова искаме подкрепа за по-голямо дисциплиниране на гражданите чрез провеждането на информационна кампнаия. Апелирам към гражданите да спазват мерките в търговските магазини“, заяви Матеев.

Магазините искат полиция пред хипермаркетите да следи за реда.

„Очаква се огромно струпване за празниците по магазините. Затова искаме полицейско присъствие пред магазините. То би дисциплинирало поведението на хората на опашките пред магазините„, апелираха още от сдружението.

От големите магазини заявиха, че засега те успяват да контролират потока на хората в самите магазини с допълнителен персонал, но няма да могат да поемат спазването на мерките пред самите хипермаркети.

сн. БГНЕС

„Кошниците почти сме ги махнали, за да стимулираме използването на колички. Чрез тях наистина може да се спазва дистанция. На много места в магазините сме поставили допълнителна охрана, като топлите точки и касите, за да могат да регулират спазването на дистанцията“, заяви Милена Драгийска, изпълнителен директор на една от големите вериги хранителни магазини на българския пазар.

Министър Терзийски заяви, че вече са проведени разговори с вътрешния министър и главния секретар на МВР по исканата охрана и такава ще бъде предоставена.

сн. БГНЕС

Санкции ще има и за клиентите, които не спазват мерките, а държавата ще провежда засилени проверки по време на предпразничото пазаруване.

При получаване на сигнали органите на реда ще се опитват да се отзовават до минути.

„Хранителните вериги са удължили работното си време и хората трябва да знаят, че могат да пазаруват нормално и спокойно и в ранните сутрешни и късните вечерни часове. Ако избегнем пиковите часове, ще избегнем и заразяването с коронавирус“, обясни доц. Кунчев.

Той също така призова хората да не правят големи събирания в домашни условия по празниците с по 20-30 души.

- реклама -