Големи търговски марки призовават Тръмп да сложи край на търговската война с Китай

Някои от най-големите световни обувни фирми призовават Доналд Тръмп да сложи край на търговската война на САЩ с Китай, предупреждавайки за „катастрофалния“ ефект върху потребителите, информира Би Би Си.

В писмо, подписано от 170 компании, включително „Nike“ и „Adidas“ се казва, че решението на президента да вдигне митническите такси за внос до 25% ще окаже невъобразимо въздействие върху работническата класа.

Фирмите предупреждават, че по-високите налози застрашават бъдещето на някои предприятия.

„Време е да сложим край на тази търговска война“, призоваха фирмите.

Тръмп вдигна налозите върху китайския внос в САЩ на стойност 200 млрд. долара от 10 до 25% повече от преди седмица, след като Вашингтон и Пекин не успяха да постигнат споразумение в търговската сделка.

Компаниите за производство на обувки, които са подписали писмото, включително Кларкс, д-р Мартенс и Конверс, твърдят, че докато средната американска тарифа за обувки е 11,3% в някои случаи тя може да достигне до 67,5%.

„Добавянето на 25% увеличение на митата в допълнение към тези тарифи би означавало, че някои работещи американски семейства биха могли да платят почти 100% мито върху обувките си“, пишат компаниите.

Вдигайки митата Тръмп каза на компаниите, че биха могли да намалят разходите си като прехвърлят производството си в САЩ.

Въпреки това, производителите на обувки и търговците на дребно твърдят в писмото си, че: „Обувките са много капиталоемка индустрия, с години на планиране, необходими за вземане на решения за снабдяване, а компаниите не могат просто да преместват фабриките, за да се адаптират към тези промени. „

САЩ и Китай ще се срещнат отново, за да обсъдят търговските си взаимоотношения на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония следващия месец.

- реклама -