Големи производители на газирани напитки намаляват захарта и ограничават рекламата

Големите производители и вносители на безалкохолни напитки в света доброволно поемат нови ангажименти за намаляване на захарта и ограничаване на рекламата. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на представители на Съюза на производителите на безалкохолни напитки и минерални води.

Документ, наречен Кодекс на доброволните задължения включва намаляване на захарта в напитките средно с 10% до края на 2024 г., въвеждане на малки опаковки (по-малки от 500 мл), както и включване на информация за състава им в понятна за потребителя форма. Споразумението е предназначено да бъде подписано от Пепси, Кока-Кола и други. За да се гарантира, че продуктите отговарят на изискванията на кодекса, на компаниите се дава година.

Според председателя на СПБН Максим Новиков основната идея на кода е да стимулира рационалното потребление. Сладките газирани напитки не застрашават здравето, но трябва да се консумират в разумни граници.

Производителите на руска територия от своя страна ще ограничат рекламата на безалкохолни напитки: те няма да рекламират по телевизията, радиото и в печатни медии, основната аудитория (над 50%) от които са деца под 12 години; няма да раздават безплатни напитки в близост до училища и детски заведения.

Съдържанието на добавена захар вече е намалено от някои производители. Например Пепси заменя захарта с естествени подсладители и разширява асортимента от напитки без калории. Кока-Кола също продава все повече напитки без захар или с ограничено съдържание и намалява опаковките, казва Ирина Архипова, директор „Външни отношения“ в Кока-Кола HBC Русия.

Това се дължи на факта, че търсенето на сладки напитки спада. Продажбите на газирани напитки за годината от октомври 2018 г. до септември 2019 г. са намалели с 4,9%, а напитките без захар или с намалено съдържание са увеличени с 21,6%.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -