Големи кражби на големи неща…плаж, църква, небостъргач

Крадци е имало и ще има. Независимо какво казва библията и как ги наказва закона.В историята обаче има кражби на немислимо големи неща…камбани, църкви, танкове и какво ли още не.

1300 килограмова камбана

Представете си колко изненадани били будистките монаси в храма Такома, Вашингтон, когато забелязали, че огромната камбана липсва. Особено имайки предвид, че тежала 1300 кг!

Монасите казват, че камбаната, изработена във Виетнам, била толкова ценна, че дори не могат да пресметнат стойността и. Това сигурно ги ядосва още повече, като осъзнават, че крадците вероятно ще я продадат за жълти стотинки.

Оказва се, че не са имали план. Монасите си връщат камбаната година по-късно, когато мъж се опитал да я продаде на друг  за $500. Купувачът веднага изтичал в полицията.

Плаж

През Юли 2007г. хора се разхождали по плажа, докато изведнъж плаж вече нямало. След като скрили тревата, уведомили полицията, че цял плаж е откраднат.

Около 800 метра от него били изчезнали и никой не знае къде, нито кой го е взел. Била отхвърлена версията природата да е виновна. Полицията смята, че около 500 камиона са били натоварени с пясък и закарани на друго място на острова.

Танк

През 1995г. всичко беше просто.  По онези времена, ако да кажем искахте да заемете танк от някоя военна база, можеше просто да си влезете. Всеки разчиташе на честността.

Не ни ли вярвате? Питайте Шон Нилсън. Той бил обикновен човек, чийто живот малко се усложнил, когато се опитал да съди Сан Диего, също и една болница и се опитал да направи минно поле в задния си двор. Като човек с нетрадиционно мислене, Шон решил да открадне 57 тонен М6- Patton танк от близката база на националната гвардия.

Оказва се, че не ви трябват ключове за да подкарате танк. И да – люкът бил заключен, но полицията смята, че е използвал лост за да разбие три танка преди да открие такъв, който да запали.

Нилсън подкарал новото си возило из предградията на Калифорния; мажейки коли, мантинели и стълбове, минавайки покрай безброй шофьори, който го питали откъде могат и те да си купят такова нещо.

Как се спира танк в такава ситуация? Никак. Последвалото 23 минутно преследване приключило когато Нелсън заклещил танка в мантинела на магистралата. Историята е трагична за крадеца- полицаите скочили на машината, отворили люка и застреляли Шон.

Мост

 

Мостът в Кабаровск, Русия бил открадната за една нощ. Точно така, 12 метровият стоманен мост, по който минавал влак, бил откраднат за една нощ без никой да забележи.

Местната полиция смята, че група крадци са демонтирали моста за да го продадат на скрап.

Най-лошото е, че групата вероятно са серийни крадци на мостове.  Други два моста били откраднати по-рано същата година.

Църква

Цяла църква била открадната в Русия.  Според рапортите, местен бизнесмен предложил на селяните по 4 цента на тухла за църквата. Според нас просто е имал предвид, че дава много пари за църквата, но си представете изненадата, когато  една сутрин е отворил вратата, а пред къщата му стоели стотици селяни, напълнили ръцете си с тухли.

Кражбата продължила по-малко от месец, а властите смятат, че въпросните тухли са били предназначени за други местни сгради, които се смятат за прокълнати. Те дори обявили награда за връщането на църквата.

Пълен нефтен танкер

Докато сомалийските пирати отвличат танкерите за откупи, други пък просто ги крадат.

Танкерът MV Asterious бил закотвен на нефтено поле в Гана и охраняван от нигерийската армия. Той изчезнал така и не бил намерен, нямало и заподозрени. По-късно същата година още два танкера били откраднати през нощта. Единият от тях – MV Jimoh, бил открит пребоядисан.

Емпайър стейд билдинг

Точно така – сградата била открадната и това отнело само 90 минути. Крадците били Ню Йорк Дейли Нюз. Чрез фалшификация на документи, новинарската агенция успяла да си извади всичко необходимо за да убеди градския регистър на Ню Йорк да прехвърли сградата на Nelots Properties, LLC. (Nelots на обратно е Stolen – откраднат). Не сте го забелязали? Не се тревожете – служителите от регистъра също.

Знаете ли какво друго не са забелязали? Някои от важните имена в документите, като например нотариусът, който бил Фей Рей (звездата от Кинг Конг), както и Уили Сътън (известен банков обирджия).

Фалшификацията е извършена за да се привлече вниманието към слабите места в системата, които не изискват от служителите да проверяват информацията.