FKK плаж нудизъм тяло култура голота Германия

Голата истина: Нудизмът губи популярност даже и сред германците

Практиката FKK (Freikörperkultur)- да бъдеш гол както майка те е родила, започва да губи популярност заради нови табута.

В същото време някои групи нудисти се увеличават.

От десетилетия германците възхваляват предимствата на свободната култура на тялото – FKK.

Нудизмът е част от германската култура – така, както и техномузиката или ястията с аспержи, разказва и Deutsche Welle. Макар че през последните години сред по-младите популярността на нудисткото движение намалява, в Германия все още има редица плажове със специално отделени места за нудисти. В някои германски паркове и спа курорти човек също може да се наслаждава на свободата да се разхожда гол.

Германски сексолог твърди, че тази практика изчезва поради ново „табу на голотата“.

Според Курт Старке, нудистите от FKK са изтласкани по краищата на повечето германски плажове.

„FKK вече не е модерно“, заявява той в нова книга „Nudity Congestion“, в която той твърди, че практиката, която някога е доминирала в големи части от немските ваканционни курорти, сега се счита за старомодна и твърде регулирана. „Сега плажовете, посветени на FKK, са с намалени размери и често дори се комбинират с плажовете, предназначени за разходки с кучета.“

Движението има своите корени в Германия от края на 19-ти век, когато голотата се популяризира като здравословен начин на живот, особено за работниците.

Първият плаж за нудисти се появява на брега на Северно море преди 100 години. Повече от 70 години цели участъци от плажове, езера и къмпинги са запазени със закон за онези, които решат да бъдат голи, а практиката – със строгото си отхвърляне на всякакъв срам за голотата – прониква в националната психика.

То лежи на идеята не само за освобождаването на хората от срама, но и от социалното неравенство и от нездравословните условия на живот в пренаселените градове по време на започващата индустриализация.

Нацистите до голяма степен го потискат. Възродено отново след Втората световна война, през 70-те години движението FKK привлича най-големия си брой последователи.

Курт Старке раказва, че FKK, първото подобно движение в света, е довело до широкото приемане на обществена голота без явна връзка със сексуалността, което се отразява в сравнително спокойното отношение на германците към голотата.

Но именно в бившия комунистически изток, ГДР, най-силно се усеща въздействието му.

Там властите положително го насърчават, особено сред пролетариата. Докато лодките по плажовете са забранени от страх, че хората могат да се опитат да избягат по море до съседна Дания, голотата е силно насърчена.

Асоциацията на свободната култура на тялото за Берлин и Бранденбург има 3292 членове.

„Със сигурност движението от години безнадеждно застарява, но тези, които го следват, са страстни негови защитници и все повече млади семейства с деца се присъединяват“, каза председателят на Асоциацията Крисчън Утехт.

Той обвинява за намалената популярност на движението прокламирания в социалните медии стремеж към перфектното тяло, както и по-мултикултурно общество, в което новодошлите не са толкова готови да приемат голите хора с голяма охота.

Нудизмът не се приема добре от хората на възраст между 18 и 30 години.

„Предполагам, че това е най-доброто описание на ситуацията“, каза той. „Но те са склонни да се връщат, когато са на 40 и не са толкова загрижени за това как изглеждат, но пък искат да покажат ползите от голотата на своите малки деца“, споделя Утехт.

В момента в цяла Германия FKK има около 32 000 членове, което е наполовина в сравнение с 1980 г..

Но онези нудистки организации, които бележат ръст в членството си, са тези, които съчетават спорт и голота.

Като Асоциацията в Берлин, която предлага всичко – от гол волейбол до гола йога. През летните месеци членовете на клуба се срещат навън, а през зимата, в спортна зала. Лежанки или друго спортно оборудване са разрешени, шортите – не. Нито пък се правят снимки.

- реклама -
Flashlight gif 640×90