Гьоков за преизчислението: Печелят пенсионираните по-рано

„Ако пенсиите се преизчислят на база 2021 г., печелят пенсионираните по-рано“. Това обясни министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Денят на живо“ на NOVA. 

Няма пенсия, която да е по-ниска през януари, спрямо декемврийската, увери социалният министър. Той посочи, че средното увеличение е с 61 лв.

„Ще има малка група пенсионери, които ще получават по-ниско плащане поради факта, че са преминали от една група телково решение към по-ниска група. Пенсионерите трябва да са наясно, че замисълът на служебното правителство беше да компенсират 50-е лева към COVID добавката, която се даваше към пенсията и тя да стане малко по-голяма и нормална. Заради нестабилната политическа обстановка миналата година, добавката не само отпадна, но беше добавена и COVID добавка от 120 лв., която напрегна сериозно социалната система”, поясни още Гьоков.

Три доплащания към пенсиите през февруари

Ако не бъде взето решение, по закон предстои осъвременяване на всички пенсии от 1 юли с около 6.1%. Това обясни още той.

Социалното министерство ще предложи различни варианти за пенсиите до края на април. След това НС трябва да вземе решение, за да може НОИ да реагира на промените, които ще влязат в сила от 1 юли, обясни още Гьоков.

Той коментира и въпроса с използването на дърва за отопление.

„Замърсяването на въздуха е сериозен проблем у нас. Хората нямат условие да ползват най-екологично чистата енергия – електричеството. Няма да забраняваме дървата като енергийна помощ. Не може да го направим, защото няма алтернатива за хората“, заключи Георги Гьоков.

Сачева разобличи Асен Василев и Кирил Петков за пенсиите

 

- реклама -