гуми, горене

Годишно у нас се изгарят 200 хил. тона облекла и гуми и стотици хиляди литри масла

Годишно в България се изгарят около 200 хил. тона облекла и гуми и стотици хиляди литри масла.

Това съобщиха от Българската асоциация за рециклиране, които подкрепят наказателното преследване за горене на автомобилни гуми, текстил и отработени горива.

„Досегашните мерки, заложени в Закона за управление на отпадъците, не дадоха достатъчно добър резултат, тъй като регионалните инспекции по околната среда и водите не срещаха достатъчна подкрепа от органите на реда“, категорични са те.

Българската асоциация за рециклиране многократно е предлагала да се криминализира като обществено опасно горенето на отпадъци.

„Ние многократно сме предупреждавали, че около 50% от старите автомобилни гуми се изгарят за отопление, печките в автосервизите по правило работят с използвани масла, много автомобили ползват за горива мазнини от ресторантите. Годишно по домовете се изгарят около 55 хил. тона текстилни продукти – стари дрехи, килими, отпадъци. Всички тези продукти съдържат множество канцерогенни съставки и не само увеличават нивата на фините прахови частици през зимата, но и насищат въздуха с множество допълнителни вредни за здравето вещества“, съобщават още от асоциацията.

- реклама -