Гмуркачи от Южна Корея проучиха мястото, където потъна круизно корабче по Дунав

Южнокорейски гмуркачи спасители направиха днес пробни гмуркания в река Дунав в Будапеща, подготвяйки се за опит да достигнат до потъналото миналата седмица круизно корабче с южнокорейски туристи.

Големият круизен кораб „Викинг Сигън“ удари корабчето „Русалка“ с 33-ма южнокорейски туристи на борда пред сградата на унгарския парламент в сряда.

„Русалка“ се преобърна и потъна почти веднага – само за 7 секунди, при което загинаха 7 южнокорейци, а още седем бяха спасени.

Други 21 души – 19 корейци и двама унгарци, все още са в неизвестност и се предполага, че са мъртви и са заклещени на борда на потъналото корабче.

През петте дни след трагичния инцидент рязко повишеното ниво на реката (над 6 м) и мътната вода не позволяваха на спасители да извадят телата, въпреки предприеманите опити на унгарски гмуркачи.

Тази сутрин корейска баржа и няколко спасителни гумени лодки смениха унгарската баржа на мястото на инцидента, подготвяйки нови пробни гмуркания.
„Целта е да се проучи възможността за работа под водата веднага щом бъдат завършени съответните приготовления, – се казва в съобщение на спасителния екип. – Целта на днешните гмуркания е не да се проникне в потъналата „Русалка“, а първо да се разбере каква е ситуацията.“
- реклама -