Глобяват собственика на нелицензирана площадка във Враца заради отпадъчни тонер касети от Италия

Собственикът на внесените отпадъчни тонер касети от Италия, които са складирани на нелицензирана площадка във Враца, ще бъде глобен. Това ще стане след повторна проверка в присъствие на негов законен представител, съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Христо Христов.

Врачанската екоинспекция се е свързала с фирмата и проверката трябва да се бъде в следващите дни.

На собственика на незаконно складираните отпадъци, ще бъде връчен акт за административно нарушение по Закона за околната среда и по Закона за управление на отпадъците. Тонер касетите трябва да бъдат изнесени от площадката в най-късно до месец. Санкцията за нарушението е от 7 до 20 хиляди лева, уточни Христо Христов.

При проверка на 4-и януари експерти от РИОСВ-Враца установиха 50 тона отпадъци – използвани тонер касети, внесени от Италия. Повечето от касетите са опаковани, но има и в насипно състояние. Според представените документи при проверката, отпадъкът е тръгнал към България като неопасен.

Вероятността почвата да бъде замърсена от касетите при валежи е малка, тъй като са складирани на бетонирана площадка, обясни Христо Христов.

Въпреки че площадката може да отговаря на някои законови изисквания, складирането на отпадъци на нея е нарушение, тъй като не е лицензирана по изискванията на закона за управление на отпадъците, категоричен е Христо Христов.

При повторната проверка, ще бъде поискана и информация за намеренията на вносителя за обработката на отпадъците. По първоначална информация те ще бъдат използвани като суровина за отделяне на пластмасата и метала от касетите, но обработката няма да бъде извършвана във Враца.

- реклама -