Глобяват 1 600 от участниците в новогодишното тайно парти във Франция

Повече от 1 600 души от всички 2 500 участници в новогодишното парти в Западна Франция бяха глобени заради участие в несанкционирано мероприятие и употреба на дрога.

Служителите на реда са установили 1 225 нарушения на ковид-мерките и още 420 други нарушения, от които 225 са свързани с наркотици. Иззето е оборудване, а няколко души са задържани.

Един от предполагаемите организатори е арестуван извън територията на изоставения склад, където се е провело партито. В автомобила му е открит електрогенератор и винилови плочи.

Според командващият жандармерията в Бретан ген. Пиер Совгрен, властите са имали информация за подготовката на мероприятието и са следили коментарите в социалните мрежи, но се оказали неподготвени за такъв мащаб. За да се избегнат по-нататъшни сблъсъци, застрашаващи здравето както на подчинените, така и на участниците в нелегалното парти, Совгрен решил да се откаже от употребата на сила и съсредоточил усилията върху охрана на периметъра, за да не се допусне присъединяването на още участници.

Той все пак призна, че организаторите са успели да изкарат от територията на склада няколко фургона с оборудване, заобикаляйки полицейския кордон, като са демонтирали част от оградата откъм страната на автомагистралата.

Префекта на департамента Ил и Вилен Еманюел Бертие заяви, че властите се опитват да направят всичко възможно това парти да не предизвика нови огнища на пандемия в страната и извън нея.

В Лиерон са пристигнали участници от Белгия и Германия, поради което към мястото са били изпратени спасители, които да раздадат на участниците защитни маски и дезинфектанти. На излизане на всички участници са раздадени направления за проверка за коронавирус и е бил организиран медицински пунгк във физкултурния салон на местното училище.

По информация на „Телеграм“, до обяд никой от гостите не се е отбил там.

На 31 декември стотици автомобили се събраха в община Лиерон за рейв парти, припомня БГНЕС.. Пристигналите жандармеристи се опитали да предотвратят мероприятието, но били нападнати от превъзхождащите ги участници, които запалили служебният им автомобил. Дошлите подкрепления блокирали подстъпите към територията, но не разгонили множеството, опасявайки се от възможни сблъсъци.

Партито продължи 36 часа, а музиката беше принудително спряна едва в 05:30 ч. тази сутрин.

- реклама -