Глобите за веригите стават процент от оборота?

Глобите за веригите стават процент от оборота? Максималната стойност на акта в момента е 50 000 лева, което е прекалено ниско на фона на оборотите. Държавата подготвя по-големи глоби за нелоялните практики в търговията с хранителните продукти, обяви пред bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той посочи, че междуведомственото звено,

което отговаря за цените на хранителните продукти, продължава да работи все така активно. Проверките, които се правят в момента в големите вериги и по-малките магазини, са съвместни с НАП.

Следващата седмица ще заработи сайта,

в който ще можем да сравняваме цените на хранителните продукти. Установените нарушения вече са над 500, ще се търси промяна на глобите, които се налагат, тъй като те за момента са прекалено ниски на фона на оборота.

 „Най-лошите нелоялни практики,

които сме установявали, са на етикета да пише намалена цена от 3 лева на 2,50. На касата обаче цената си е 3 лева. Второто е в грамажите. Третото са цяла група, свързани са с промоциите“, посочи министър Стоянов.

Над 368 кг храни с изтекъл срок и без документи откри БАБХ. Извършени са общо 1893 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене.

Българската агенция по безопасност на храните

(БАБХ) съобщи, че по време на официалния контрол в цялата страна през изминалата седмица общо 368,2 кг храни от животински и неживотински произход, както и безалкохолни напитки са били конфискувани и насочени за унищожаване.

Сред най-констатираните несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход и без етикетировка.

Извършени са общо 1893 проверки в обекти

за търговия на дребно и заведения за обществено хранене от инспекторите на отделите „Контрол на храни“ към Областните дирекции по безопасност на храните.

Проверките са по сигнали и жалби, планов контрол, както и кухненски блокове на детски градини и млечни кухни. От БАБХ допълват, че са издадени общо 21 акта

за административно нарушение и 94 предписания.

Също така несъответствия са били установени по сграден фонд, незадоволително хигиенно състояние, както и нерегистрирани по Закона за храните работещи обекти.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено