ПСЖ

Глобиха ПСЖ заради етническо профилиране

ПСЖ бе глобен със 100 000 евро, съобщиха от френската Лига 1. Причината – етническо профилиране от страна на скаутите на клуба.

Дисциплинарната комисия на лигата обяви решението след изслушването на четири официални лица. Те са били въвлечени в привличането на млади футболисти през периода 2013-18. Показания даде и генералният мениджър на столичани Жан-Клод Бланк, но той не е бил санкциониран. Бланк от част от френския шампион от 2011-а насам, но не е имал информация относно системата за регистриране на етническа основа в скаутския департамент.

В ПСЖ са нарушили закон за събиране на лични данни

През миналия ноември профилирането бе разкрито от френския сайт за разследваща журналистика Mediapart. Той пък базира своите обвинения на поредицата Football Leaks. Според информациите до пролетта на 2018-а ПСЖ е искал от скаутите да определят произхода на гледаните футболисти. Категориите са били френски, северноафрикански, западноиндийски и африкански. Събирането на лични данни, които разкриват расовия или етническия произход, обяче е незаконно във Франция.

- реклама -