Монтюпе

Глобиха с половин милион лева завод „Монтюпе“ за замърсяването на въздуха в Русе

Глобиха с половин милион лева завод „Монтюпе“ за системното замърсяване на въздуха в Русе.

Френският завод за автомобилни части ще трябва да плати максималния размер на санкцията, съобщи директорът на РИОСВ-Русе Лилия Атанасова.

Само през последните два дни са подадени близо 50 сигнала от граждани, които са усетили неприятната задушлива миризма през нощта и рано сутрин. Три екипа на екоинспекцията са направили обход и са констатирали източника, а именно – френският завод.

„Визуално се установи изпускането на тези емисии от покрива на трето хале. Визуално се е виждала посоката на движение на тези емисии към източните части на града“, обясни Атанасова. Изпусканите вещества са били от типа феноли, фолмалдехиди, етилбензени и други въглеводороди.

Монтюпе

Към „Монтюпе“ ще бъдат приложени няколко административно-наказателни мерки. Освен акт за нарушаване на условията, е започнало и принудително ограничаване на отворите, през които се изпускат тези емисии. До 26 септември те трябва да бъдат трайно премахнати. Стартира и процедура за преразглеждане на комплексното разрешително. Отделно от това ще бъде изпратен сигнал до прокуратурата и останалите институции – РЗИ, Инспекция по труда, РДНСК.

Разрешителното на „Монтюпе“ ще бъде преразгледано

Директорът на екоинспекцията ще настоява на площадката да бъде въведен непрекъснат мониторинг от оператора. Целта е да се следят тези специфични замърсители, като заводът сам ще плаща измерванията, а контролът ще бъде на РИОСВ-Русе.

Зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков беше категоричен, че министерството подкрепя инвестициите, но при спазване на екологичното законодателство.

„Приоритет е чистата околна среда и ще бъдем безкомпромисни към нарушаване на екологичното законодателство. Тези системни нарушения са с години вече, докога русенци ще дишат замърсен въздух? Така че при всички случаи ще се премине към преразглеждане на комплексното разрешително“, заяви Живков.

Няма официална позиция на компанията

От „Монтюпе“ засега не са излезли с официална позиция по случая. От Френско-българската търговска камара изпратиха специално писмо до медиите. То е подписано от председателя Стефан Делае и е озаглавено „Насилие срещу най-големия френски инвеститор в България“. Според писмото заводът не е информиран за проверките, а екоинспекцията обслужва чужди интереси.

„Вместо да информира оператора и да търси решение на предполагаемия проблем, РИОСВ Русе за пореден път преследва инвеститора, основен данъкоплатец и износител в България, изряден работодател на 1 000 души. Междувременно от своя страна, „Монтюпе“ ЕООД се е ангажирала с постоянен диалог и най-голяма прозрачност спрямо РИОСВ Русе. В момент, в който чуждестранните инвестиции се топят с 18 %, т.е. спад от 360 милиона лева в рамките само на 6 месеца, България е на път да загуби свой основен индустриален инвеститор“, казва още Стефан Делае.

- реклама -