Глоби в 3 държави за неваксинирани (вижте в кои)

Глоби в 3 държави от ЕС очакват конкретни групи от населението им, които не са ваксинирани. Гърция, Италия и Австрия решиха да затегнат положението, като „мотивират“ хората, които нямат имунизация със санкции.

Така в Гърция гражданите над 60 години трябва да си поставят до неделя най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса. В противен случай ще бъдат глобявани с по 100 евро на месец, докато не си поставят доза.

В Австрия ще се налагат глоби до 3600 евро на хората, които не се подчинят на задължителната ваксинация срещу коронавируса. Тя ще влезе в сила от февруари за всички над 14 години.

В Италия жителите на и над 50 години трябва да са с поне една доза от ваксините към средата на февруари. Тогава влизат в сила глоби, които могат да стигат до 1600 евро, ако неваксинираните отидат на работното си място.

С глоби възнамерява да мотивира ваксинационния процес и канадската провинция Квебек. Премиерът й обяви, че пълнолетните й жители, които отказват да се ваксинират срещу коронавируса, ще бъдат глобявани, предаде Асошиейтед прес.

Според Франсоа Лього неваксинирането води до последици за здравната система и не трябва всички жители на Квебек да плащат цената за това.

Премиерът поясни, че глобата ще се прилага само за хора, които не могат по медицински причини да бъдат освободени от ваксинация.

Източник: БТА

- реклама -