контрольор

Глобата за нередовни пътници в градския транспорт е незаконна

Глобата за нередовни пътници в градския транспорт е незаконна. Това не е мое мнение, а константна практика на съда от 2010 година. Това мнение изрази адвокат Валентина Каменарска по Нова телевизия .

Тя посочи, че Софийският районен съд отменя наказателните постановления, издадени от Софийска община. До сега тази информация не беше публична.

„Мотивите на съда са, че тези актове противоречат на Закона за автомобилните превози. Според съда всички глобата при вътрешни градски превози е 10 лева, а за междуселищни – 30 лева“.

Единствената глоба, която предвижда законът, е 10 лева

Това подчерта адвокат Валентина Каменарска.

„Установеният максимален размер на глобата е последен вариант, с който може да бъде санкциониран неизрядният пътник. Когато ви хванат да пътувате гратис, вие можете да си купите „наказателен“ билет“, контрира адвокат Георги Георгиев, консултант на ЦГМ. Той се аргументира, че този вид билет всъщност не е глоба. Това не е мое мнение, а константна практика на съда от 2010 година, каза той.

Темата за глобите в градския транспорт стана особено актуална след като Столичната община реши да вдигне с 60% цената на билетите.

- реклама -