бебета деца население фертилност доклад популация

Глобален спад на раждаемостта: В половината страни няма достатъчно бебета, за да се запази популацията

Значителен глобален спад в броя на децата, които жените раждат.

Това констатира ново изследване, проведено в 195 страни в периода от 1950 година от 2017 година. Докладът показва, че почти половината от страните в света са изправени пред „бебешки срив“, което означава, че няма достатъчно деца, за да се запази популацията им.

Изследователите твърдят, че резултатите са „огромна изненада“. И ще има дълбоки последствия за обществата с „повече баби и дядовци, отколкото внуци“.

Проучването, публикувано в списание Ланцет, проследява тенденциите във всяка страна от 1950 до 2017 г.

През 1950 г. жените са имали средно 4,7 деца през целия си живот

Нивото на плодовитост е намаляло наполовина до 2,4 деца на жена през миналата година. Но тези резултати са изключително различни за отделните държави.

Например: раждаемостта в Нигер, западна Африка, е 7,1, но в Средиземноморския остров Кипър средно жените имат по едно дете.

Кои държави са най-засегнати?

Повечето от икономически развитите страни, включително Европа, САЩ, Южна Корея и Австралия, имат по-ниски нива на плодовитост.

Това не означава, че броят на хората, живеещи в тези страни, пада, поне не все още. Това е така, защото броят на населението е комбинация от степента на плодовитост, смъртност и миграцията. Според изследователите обаче, скоро ще стигнем към момент, в който обществата ще трябва да се борят със спада в демографията. Спадът в степента на плодовитост не се дължи на броя на сперматозоидите или на някои от нещата, които обикновено ни идват на ум, когато мислим за фертилност.

Вместо това се определят три основни фактора:

– По-малката детска смъртност означава, че жените имат по-малко бебета
– По-голям достъп до контрацепция
– Повече образовани и работещи жени

Какви ще са последиците?

Без миграция държавите ще се изправят пред проблема със застаряването и намаляване на населението.

Д-р Джордж Леосън, директор на Института за застаряване на населението в Оксфорд, казва за BBC, че това не е непременно лошо, стига цялото общество да се адаптира към мащабната демографска промяна.

„Демографията оказва влияние върху всеки един аспект от живота ни, просто гледайте от прозореца си към хората по улиците, къщите, трафика, консумацията, всичко това се задвижва от демографията. Всичко това не се дължи само на числеността на населението, но и на възрастовата структура и това се променя.

Той смята, че работните отношения ще трябва да се променят, а дори и идеята за пенсиониране на 68, което е най-високият максимум в Обединеното кралство, ще бъде неустойчива.

Докладът, казва, че засегнатите страни ще трябва да обмислят увеличаване на имиграцията, което може да създаде проблеми, или въвеждане на политики за насърчаване на жените да имат повече деца, които политики често не успяват.

Авторът на доклада проф. Мъри твърди: „Според текущите тенденции ще има много малко деца и много хора на възраст над 65 години, което прави трудно поддържането на глобалното общество. Помислете за всички дълбоки социални и икономически последици на общество, структурирано като това с повече баби и дядовци, отколкото внуци…“

- реклама -