Гледат делото за регистрацията на ДОСТ

Делото за регистрацията на политическа партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност отново в съда.

В началото на месеца съдът замрази регистрацията на партията, тъй като председателят й Лютви Местан поиска отвод на съдията поради съмнения в честността на състава, който беше изтеглен публично.

В началото намесеца съдът отправи препоръки към устава на партията и постави няколко въпроси.

Това стана повод от ДОСТ да обявят, че ще поискат отвод на съдията, заради субективния поглед, който има към делото. Дотогава заради нередности в заявлението делото три пъти не е било насрочвано.

Темите, по които съдът поиска разяснение са да се посочат конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи и да се даде пример за решително и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието.

По-късно в СГС постъпи молба от партията, в която има оплаквания за неоснователно забавяне на производството по регистрацията на политическата партия. Тя стана повод председателят на съда Калоян Топалов да напомни на Местан, че не може да се меси по дела и решаването на въпроса за регистрацията зависи изцяло от проверката на представените документи. Което пък може да извърши само съдията по делото.

Документите за регистрацията на ДОСТ бяха внесени в края на април, като длото беше публично разпределено на съдия Лилия Илиева. Преди време председателят на партията Лютви Местан обяви, че е сигурен, че ДОСТ ще получи регистрация от българския съд, защото „всички документи за регистрацията са подготвени така, че да не дадат никакво основание да бъдат счетени за некоректни“.

- реклама -