шпионаж
сн. БГНЕС

Гледат делото на шпионите, един от обвиняемите остава зад решетките

Главният прокурор Иван Гешев е във Военната прокуратура, където продължава работата по шпионската афера, която бе осветлена преди дни.

В същото време в съда се гледат мерките на петимата задържани. Обвинението настоява те за постоянен арест.

За сега е ясно, че зад решетките остава полк. Петър Петров – зам.-шеф на бюджетната дирекция в Министерство на отбраната.

При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, твърдят източници на БНТ. Петров е награждаван от министъра на отбраната.

От видеото, разпространено от прокуратурата в петък, се разбра, че Петров и “Резидента” са се срещали по тъмно, за да играят тенис. Именно там е ставала размяната на секретна информация и пари, между служителя на МО и вербувалия го Илиев. Оперативната информация сочи, че на същите кортове Петров е засичан и с началника на отбраната Ефтим Ефтимов.

Другите, за които се чака решение, са завеждащ регистратура „Класифицирана информация“ в Народното събрание, действащ служител на Военното разузнаване, както и бивш ръководен кадър там, за когото се предполага, че става дума за наречения от Прокуратурата „резидент“, и гражданско лице, описание зад което може да бъде разпозната съпругата на резидента, за която стана ясно, че е с българско и руско гражданство и е била връзката между съпруга си и служител на Руското посолство.

За един от обвиняемите няма искане за постоянен арест, защото той е съдействал на разследващите, направил е пълни самопризнания и е освободен срещу парична гаранция.

 

- реклама -