Патриарх Неофит: Нека Бога всякога благоволи над всички нас, над нашите страни и народи – СНИМКИ/ВИДЕО

Българският патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов запалиха свещи навлизане в църквата „Св. Стефан” в Истанбул, предаде специалният пратеник на Flashnews в Истанбул Петрина Василева

Започна и официалната литургия в храма, която ще отслужи вселенският патриарх Вартоломей, молитвено присъствие ще има и българският патриарх.

Премиерът Борисов заяви, че ще се помоли за здравето и благоденствието на българския народ.

Всеки детайл и елемент е ваден отделно и е граден с огромна любов, каза още за църквата Борисов.

Прекрачихме дверите на всебългарската светиня, на Златния рог, храмът, посветен от нашите предци на Св. Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен вид, достигнат днес благодарение на добросъседските ни отношения и доброплавното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви.

Това заяви Негово Светейшество българският патриарх Неофит в словото си в обновения храм „Св. Стефан“ в Истанбул

„Благодарим на Република Турция, която в лицето на община Истанбул ще доподкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното, щото в годината, когато се изпълват 120 години от издигането на този храм, той да заблести по нов начин – укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат за богослужение и поклонение многобройни посетители както от страната ни така и от целия свят“, каза Негово Светейшество българският патриарх.

„Своя принос към общото дело имаше и българската държава, към която изразяваме нашата признателност в лицето на нашия премиер Бойко Борисов. Всесърдечно благодарим и на Негово Светейшество патриарх Вартоломей за подкрепата, която оказва при опазването на историческите ни светини, намиращи се под неговата юрисдикция“, посочи патриарх Неофит.

„Прекланяме се пред дългогодишния труд на всички реставратори и строители и на всички онези, които са допринесли за успешния край на укрепването и обновлението на този свят храм. Всички те са в мислите и молитвите ни, защото извършеното от тях, е дело свято, благословено от Бога, за наша утеха и за прослава на неговото пресвято име сред човеците“, каза патриарх Неофит.

Нека Бога всякога благоволи над всички нас, над нашите страни и народи и да ни подкрепя във всяко наше общо дело и честит и Благословен празник, честито обновление на историческия храм „Св. Стефан“ на живописния бряг на Златния рог. За много и благословени години, каза още патриарх Неофит

- реклама -