Ало, Космос! Говори България, ученици,деца, астронавти, МКС

България говори с Космоса – ученици задаваха въпроси на астронавтите от МКС – Видео

Български деца и ученици имаха възможност за първи път да зададат въпроси към астронавтите от Международната космическа станция (МКС).

32-ма български ученици и студенти изпратиха видео въпроси до астронавтите. От общо 203-те въпроса специална комисия селектира 15, които бяха препратени към НАСА, за да ги видят астронавтите на Международната космическа станция и да им отговорят днес.

“Може ли моят папагал Соми да лети при нулева гравитация на борда на космическата станция?”, “Казват, че Вселената едновременно е безкрайна и се разширява. Как е възможно нещо безкрайно да се разширява?”, “Истина ли е, че на Юпитер валят диаманти?”, “Може ли кокошка да снесе яйце във Космоса?“ са сред попаденията на любознателните младежи.

Първата видеоконферентна връзка между Международната космическа станция и България се осъществи в “София тех парк”, с партньорството на посолството на САЩ и още 30 организации.

Специално за събитието поздравление прати първият ни космонавт Георги Иванов.

“За пръв път в България ще имаме възможност да говорим с астронавтите на НАСА в Космоса”, каза на български в специално видео по повод събитието посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа. При официалното откриване на форума тя каза, че МКС е пример докъде може да стигнат науката и човешките възможности. Посланикът на САЩ насърчи учениците и студентите да гледат към звездите, да преследват кариера в науката и да си поставят високи цели, които да постигат.

“Целта на проекта е да разпали въображението на следващото поколение, вдъхновявайки го да отправи мечтите и плановете си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс, позволявайки на България чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM, да изпрати трети астронавт в Космоса, а страната да бъде приета за пълноправен член на Европейската космическа агенция, стимулирайки развитието на космическата индустрия в България“, коментира Соломон Паси преди старта.

През XXI век най-ценният и най-скъпият продукт ще бъде доброто образование и, бих добавил, и доброто възпитание, каза от своя страна известният преподавател по физика Теодосий Теодосиев по време на конференцията “Ало, Космос! Говори България”.

- реклама -