Главният

Главният прокурор на САЩ няма да участва в разследването на кампанията на Тръмп

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс заяви, че  няма да участва в каквото и да е разследване на президентската кампания на Доналд Тръмп. Самият той е обвинен в лъжа под клетва за контакти с руския посланик.

„Реших да си направя отвод от всяко текущо или бъдещо разследване, което би засегнало кампанията на президента на Съединените щати“, каза пред журналисти Сешънс.

Той повтори, че не се е срещал с руснаци, за да обсъжда политическа кампания, за която Москва е подозирана за намеса в изборите в САЩ.

Сешънс, който бе сенатор дълги години преди да се съгласи да влезе в президентската администрация, настоя, че не е сторил нищо погрешно, когато при изслушванията в сенатската комисия на 10 януари не обяви публично, че се е срещал с руския посланик във Вашингтон през 2016 г.

Разкриването на този факт от „Вашингтон пост“ предизвика вълна от критики срещу него, включително от републиканци и колеги сенатори. Коментарите варираха от настояване да подаде оставка до съвет да се дистанцира от разследванията, за да не бъде обвинен, че е заинтересована страна и се опитва да им влияе.

Пред медиите Сешънс отново подчерта, че въпросните срещи са били в качеството му на сенатор, а не на представител на кампанията на Тръмп. Той определи отговора си пред Сената, в който е разделил ролите си на сенатор и член на предизборния щаб на президента на САЩ, като „честен и точен“.

Министърът на правосъдието добави, че в продължение на няколко седмици се е консултирал с представители на министерството дали да се откаже от участие в разследванията. Той подчерта, че решението му не трябва да се тълкува като потвърждение, че подобни разследвания се водят, или какъв е обхватът им, отбелязва ДПА.

- реклама -