Калин Митрев

И прокуратурата проверява съпруга на Бокова заради аферата „Азербайджанска перачница“

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по повод публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на съпруга на Ирина Бокова – Калин Митрев, който е представител на България в ЕБВР.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на НАП ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари, съобщиха от прокуратурата.

Аферата „Азербайджанска перачница“

В началото на седмицата бе оповестено разследване на вестник „Монд“ и десет други европейски издания сред които и „Зюддойче Цайтунг” и „Гардиън”, в което се разкрива скритата страна на „дипломацията на хайвера“, провеждана от Азербайджан в Европа.

Зад този екзотичен израз се крие намек за склонността на азербайджанския режим да си осигурява чрез доставки на деликатеса от Каспийско море, благоразположението на западни ръководители.

Вестник „Гардиън” изтъква, че има и сериозно българско участие в скандалната корупционна схема. То включва съпруга на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова и български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие – Калин Митрев.

Той е получил в свои швейцарски и български сметки най-малко 425 000 евро. През 2013 година на Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума – 225 000 евро. Според изданието, българина признава за наличието на парите, но твърди, че те са придобити посредством легитимните му консултантски услуги преди заминаването му в Лондон и отрича да е знаел за първоначалния източник на финансовите дарения.

Митрев: Кампанията срещу мен е безсмислена спекулация

Самият съпруг на Ирина Бокова, заяви, че скандалът е атака срещу него и жена му. Той не отрича, че е взимал пари, но те са били регламентирани, декларирани и с платени данъци.

„Това е безсмислена спекулация. Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и на семейството ми. За мен това е кампания. Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам”, заяви Митрев.

Той вече е разговарял с финансовия министър, който по-рано заяви намеренията си да поиска обяснение за „българската следа в схемата“

„Дори без да го е поискал, аз съм длъжен да защитя и моето добро име, и за името на банката и дори за страната”, заяви Калин Митрев.

- реклама -