Джофри Кокс Брекзит правен риск споразумение

Главният прокурор на Великобритания: Постигнатото споразумение за Брекзит не променя нищо, правният риск остава

Новото споразумение между Великобритания и Европейския съюз не намалява правните рискове за Острова.

Това заяви главният прокурор и правен съветник на кабинета Джофри Кокс.

Кокс подчертава, че ревизираната от Мей сделка за Брекзит ще „намали риска“ от заклещване на страната в митническия съюз, но предупреждава, че „правният риск остава непроменен“ въпреки договореностите.

В позицията прокурорът подчертава, че правно обвързващите положения в съвместния инструмент и съдържанието в едностранната декларация намаляват риска Обединеното кралство да остане безсрочно в предпазния механизъм за Ирландия. Допълва се, че Великобритания и ЕС е много вероятно да постигнат споразумение по време на преходния период, ако покажат необходимото усърдие, гъвкавост и добра воля.

Но според Кокс „правният риск“ от безсрочно запазване на предпазния механизъм се запазва, тъй като Лондон няма международни правни инструменти за напускане на договореностите.

Вчера Мей успя да договори „правно обвързващи промени“ относно предпазния механизъм за Ирландия, според които двете страни обещават да го заменят до декември 2020 г. с трайно решение. Измененото споразумение ще бъде подложено на гласуване в Камарата на общините по-късно днес. Няколко депутати подчертаха, че гласуването частично ще зависи от мнението на Кокс.

Според експерти констатацията на Кокс, че правният риск остава непроменен означава, че сделката на Мей няма никакъв шанс да бъде прокарана в парламента – мъртво родена още преди да бъде внесена в законодателния орган.

Това доведе до мигновено сриване на паунда. Британската валута изтри постигнатото по-рано поскъпване и се срина с 0,72 процента до $1,30585. Еврото поскъпна с 0,88 процента до £0,86246. Загубите срещу японската йена и швейцарския франк са съответно 0,64% и 0,97%. Индексът FTSE 100, ориентиран силно към износа, се покачи.

- реклама -