ВСС гледа сигнала срещу главния прокурор, той излезе в отпуск (Видео)

Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по лични причини. Той обяви новината по време на заседанието на Висшия съдебен съвет, съобщи NOVA.

По информация на Tribune.bg той ще остави жена-заместник, на която има доверие, да изпълнява функциите му.

Главният прокурор предпочитал на стола му

да седнат Десислава Пиронева или Пламена Цветанова, които са от близкия му кръг. Той има общо петима заместници, включително Борислав Сарафов.

„Аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията, ще го докажа“. При дебатите в Пленума на ВСС за това как трябва да се действа във връзка със сигнала на директора на Национална следствена служба

Борислав Сарафов до ВСС срещу Иван Гешев,

главният прокурор коментира, че при ясна процедура ще изложи своето мнение по посоченото в сигнала.

„Мога да кажа, че аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Ще го докажа в съответните процедури“, заяви Гешев в отговор на въпрос на члена на ВСС Атанаска Дишева за това дали той наистина има записи с над 150 политици, магистрати и членове на ВСС.

Дишева прочете сигнала на Сарафов до ВСС, като заяви,

че в него се казва, че пред него, пред други заместници на главния прокурор, ръководителят на Софийска градска прокуратура е пуснал запис на разговор между Иван Гешев и Йордан Стоев, член на ВСС. Според твърденията в сигнала на Сарафов, главният прокурор е казал, че разполага с над 150 записа на разговори с политици, магистрати и членове на ВСС.

Иван Гешев призова да стане ясно в каква процедура

се намира в момента. Като посочи, че е готов да предостави данни, но „от това ще има голям срам за част от членовете на ВСС“. Според него това ще подейства „очистващо“ от политическото влияние в съдебната власт , но „съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и децата ни“, като добави, че

„това ще увеличи независимостта на българските магистрати“.

„Не се притеснявам от това, което ще кажа на съответните компетентни органи“, заяви Иван Гешев. Той добави, че има проверка, която се извършва от прокурор в Софийска градска прокуратура по сигнал на Борислав Сарафов. Той заяви, че по тази проверка очаква да бъда призован и да даде съответните сведения и данни. Главният прокурор добави, че в понеделник от 10:00 ч. е

призован за снемане на обяснения и по друга проверка.

Членовете на ВСС все още обсъждат в каква процедура са във връзка със сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев.

ВСС днес заседава по искането за предсрочното му освобождаване. Кадровиците започват да обсъждат като първа точка сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев. А като втора точка те ще дискутират

дали Гешев живее в къщата на регентите в Боровец.

Той каза,че не живее там, но ще обяснява всичко при дебата.

Гледайте тук на живо дебата във ВСС

Главният прокурор Иван Гешев трябва да представи пред пленума на ВСС годишния доклад за дейността на прокуратурата. Той трябва да отговори и на 15 въпроса, изпратени от Българския хелзински комитет.

Вчера прокурорската колегия се събра за първи път, след като шестима от членовете ѝ поискаха

прекратяването на мандата на главния прокурор.

Колегията взе решение сигналът на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев да бъде изпратен до дисциплинарната и етичната комисия, където да бъде разгледан.

Съюзът на съдиите призова ВСС да отстрани Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, за да се осигури обективно разследване.

Очаквайте още подробности!

Вижте още:

- реклама -