Иван Гешев Гешев, проверка, прокуратура, престъпления,Божков

Главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС на отчет пред парламента през три месеца

Главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС ще бъдат задължително изслушвани в правната комисия на парламента най-малко веднъж на всеки 3 месеца. Това решиха депутатите с промени в правилника на Народното събрание. Те бяха подкрепени единодушно от 189 депутати.

Спорове заради Лозан Панов.

Първоначално направеното предложение бе на Атанас Славов и депутати от „Демократична България“ и в него бе разписана отчетност само за главния прокурор. Същото задължение да бъде вменено и на председателите на ВКС и ВАС, и така тримата големи да вървят в комплект, поиска обаче Хамид Хамид от ДПС.

44-ото НС на няколко пъти викаше председателя на едно от върховните съдилища, но все пристигаха писма, че не може да дойде, припомни Хамид, цитиран от 24 часа.

Съдът е арбитър, той решава спорове между страните. Прокуратурата е страна и това е причината, поради която прокуратурата следва да бъде тук и да даде обяснение какво се случва с разследването за пачките например. А какъв въпрос бихме задали на председателя на един съд, противопостави се на предложението Николай Хаджигенов от ИМВ.

И Конституционният съд го е казал – главният прокурор отговаря за прилагането на държавната наказателна политика. Съдът няма политика. Фундаментална е разликата и затова Венецианската комисия ви принуди отчетността да е само за главния прокурор, а не и тримата големи, включи се и Христо Иванов от ДБ. И обясни, че е порочно да се приравняват тримата големи. Това е юридически фолклор, който отразява една порочна ситуация, допълни той. И обясни, че главният прокурор осъществява държавна политика и затова е логично да бъде много по-близо до парламента и да се отчита пред него.

При гласуването обаче предложението на Хамид първоначално бе прието със 116 гласа, 70 бяха „против“, а двама се въздържаха. Последва прегласуване и отново бе прието – 121 бяха „за“, 80 – „против“, 2-ма се въздържаха.

Видя се отново задкулисието, което крепеше главния прокурор като рохко яйце – ГЕРБ, ДПС и БСП отново са заедно, каза Стела Николова от ДБ. И обясни, че Венецианската комисията е казала, че главният прокурор не е равен по статут с председателите на съдилища и дължи на Народното събрание отчет. Видя се мнозинството на главния прокурор, скочи и Христо Иванов и се обърна поименно към Корнелия Нинова.

Няма да продължавате да криете Лозан Панов от Народното събрание, скочи Хамид Хамид.

източник: 24 часа

- реклама -