Главният мюфтия Мустафа Хаджи присъства на събрание на управляващата партия в Турция (СНИМКИ)

Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи участва в заседанието на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара.

Заседанието бе ръководено от партийния лидер и премиер на страната Бинали Йълдъръм. Във встъпителната си реч той отново акцентира върху неуспешния опит за преврат от 15 юли.

„Главатарят на престъпната групировка Фетхуллах Гюлен ще бъде върнат в Турция и ще получи възмездие за пролятата кръв. Всенародната съпротива ще влезе в историческите книги, народът показа, че силата му е по-могъща от тази на танковете“, посочи Йълдъръм.

Заплахата за нов опит за преврат на 14 август той определи като специално избрана, тъй като на същата дата управляващата партия ще отбележи 15 г. от учредяването си.

Защо Мустафа Хаджи присъства на събрание на управляващата партия в Турция?

resized_c9586-e352fe9bcpz26zvwgaidzw4В. „Йени шафак“ отбеляза в политическата си рубрика присъствието на духовници под заглавието „Изненадващи гости прие Партията на справедливостта и развитието“.

Освен българският мюфтия, на заседанието бяха и колегите му от Румъния, Западна Тракия, Комотини и ръководителят на дирекцията по вероизповеданията на Черна гора.

resized_6bcf5-6ce983a0cpz8czgwaaalxpfБалканската делегация от мюсюлмански духовници бе за кратко приета и от премиера Йълдъръм, който им благодари за подкрепата. Със същата благодарност към тях се обърна и министърът на правосъдието Бекир Боздаг, и позира за обща фотография с гостите.

Боздаг стана особено известен в България през 2013 г., когато в качеството си на вицепремиер пристигна на обиколка у нас, пропътува над 2 000 км и огледа вакъфските имоти, придружаван от настоящите реформатори от НПСД Касим Дал и Корман Исмаилов.

По-късно същата година Мюсюлманското вероизповедание в България заведе около 90 иска в различните съдилища за връщане на собствеността върху претендираните имоти, сред които редица със статут на архитектурни паметници на културата.

В сайта на Главното мюфтийство няма съобщение за днешната визита на Мустафа Хаджи и участието му в партийното събрание в Анкара.

- реклама -