завод за боеприпаси, взривове, прокуратура, Сийка Милева, Иван Гешев

Главния прокурор внесе доклад в парламента за полицейското насилие над протестиращи

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли – 30 септември 2020 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Предоставените данни са по повод решение на парламента от 17 август. Съгласно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не е установено „забавяне на разследването“ по смисъла на Закона за съдебната власт.
Прокуратурата уточнява, че не събира и обобщава статистика по други показатели извън установените, включително във връзка с конкретни събития от обществения и политическия живот. Като посочва, че съгласно практиката на Конституционния съд, Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства.

„Независимо от това, за да изпълни волята на Народното събрание – най-висшият орган, призван да осъществява народния суверенитет в България като парламентарна република, и водена от разбирането, че е длъжна да осигури информация с оглед прозрачност и отчетност пред българските граждани, прокуратурата е изискала относима информация от всички районни и окръжни прокуратури.“, се казва в съобщението на държавното обвинение.

От прокуратурата допълват, че още през май 2021 г. Докладът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2020 г. е внесен във Висшия съдебен съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на ВСС е депозиран в Народното събрание.

- реклама -