Кунчев
сн. БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор: В началото на сериозен епидемичен подем сме

Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството и на база на преживяното в Китай, донякъде вече и в Европа, може да се твърди, че ние сме в началото на сериозен епидемичен подем. Това каза Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция на Националния оперативен щаб в зала „Изток“ на Народното събрание.

Кунчев заяви, че вълната, която можем да очакваме, би следвало да е в продължителност на два месеца и половина.

„Пак казвам имаме си работа с доста непознат агент, не всичко е изяснено от гледна точка на това, кой е природният резервоар, какъв е точният механизъм на предаване, кои мерки, как влияят на епидемичния процес“, посочи той.

Той каза, че се надяват с промяна на времето, подобно на другите респираторни вируси значително да се ограничи разпространението на вируса, но гаранции няма.

„Пикът ще зависи от това какви мерки взимаме. В света имаме няколко модела на поведение. Резултатът от тези мерки е доста различен, коментира той. Примери в това отношение са страни като Италия и Испания. Същевременно във Виетнам, който е много близо до Китай, доста активно успяха да ограничат разпространението“, коментира още здравният инспектор.

По думите му това е резултат не само на мерки, но и на мисленето на обществото и на неговия манталитет като цяло. Кунчев бе категоричен, че по-голяма част от мерките са в ръцете на отделния човек, в неговото съзнание да спазва указанията. „Това ще е ключово за това каква ще е заболеваемостта„, отбеляза той.

източник: БТА

- реклама -