Димитровград

Главчев в Сърбия: Жителите на Димитровград искат да върнат старото име Цариброд

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна днес президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд.

Хората са отбелязали на среща с Главчев, че има две решения на общинския съвет в тази посока, но те няма как автоматично да бъдат приведени в действие без законодателна промяна.

Вучич заяви, че няма проблем това да стане факт, ако хората го желаят

До 1920 г. Цариброд е център на околия в Царство България. Ньойският договор, подписан през 1919 г., изключва района, в който се намира градът, заедно и с други части от България по границата с Гърция, Сърбия, Република Македония и Турция.

Между 1941 и 1944 г. Цариброд отново е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Димитър Главчев запозна президента и с желанието на жителите на Босилеград да бъдат създадени условия за привличане и задържане на инвеститори в общината.

Наскоро според тях български инвеститор, който е осигурявал 100 работни места с потенциал за 250 такива, е напуснал града. Президентът Вучич се ангажира да продължи търсенето на възможности за привличане на инвестиции в този район на страната.

Тема на разговора беше и изграждането на пътна инфраструктура. Александър Вучич посочи, че остават още 12 км. от магистралата София-Димитровград – Ниш от сръбския участък и до май той ще бъде готов. Отбелязано беше, че магистралата ще облекчи развитието на бизнеса и туризма в региона.

- реклама -