Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

Главчев сменя втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

Втори служебен министър иска да смени служебният премиер Димитър Главчев. Той вече е подготвил искането си до президента Румен Радев.

Главчев иска да бъде сменен министърът на земеделието Кирил Вътев. На негово място той предлага да бъде назначен Георги Тахов, който в момента е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Според информация на „24 часа“ причината за смяната била, че служебният министър-председател не харесва как работи земеделският министър Кирил Вътев. Той остана на поста от редовния кабинет с премиер Николай Денков.

„В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора“, се казва в официалното съобщение на Министерския съвет.

Предложеният за нов земеделски министър Георги Тахов е начело на фонд „Земеделие“ от август 2022 г. Преди това е работил в данъчната администрация.

„Георги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик с немски език. е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите.

В системата на данъчна администрация е от 1996 година. Започва в данъчна служба – Пазарджик, направление „Косвени данъци“. Бил е последователно началник на сектор „Ревизии“ и на сектор „Ревизии и проверки“. На 1-ви януари 2006 година е избран за директор на Териториалната дирекция на НАП в Пазарджик.

От декември 2009-та, след обособяване на новата структура на НАП, Георги Тахов е земестник-директор на Териториална дирекция – Пловдив, в чийто обхват са 6 офиса в Южна България – Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали“, гласи официалната биографична справка на Тахов.

Късно снощи Димитър Главчев поиска от президента Румен Радев да смени и министъра на външните работи Стефан Димитров. Като предложението на служебния премиер е постът във Външно да бъде поет от Даниел Митов.

- реклама -