Главчев: Предложих на президента да поема поста и на външен министър

Главчев: Предложих на президента да поема поста и на външен министър. Това каза пред журналисти служебният министър-председател.

По думите му подготовката за изборите върви много добре.

„Няма да има смяна на външен министър. Вчера водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема Външно министерство. Ако издаде указ да поема Министерството на външните работи ще нося политическа отговорност и за Външно. В сегашния състав с министър Димитров цялата политическа отговорност я поема президентът Радев. Очаквам действия от негова страна, не знам кога ще отговори“, заяви Димитър Главчев.

Той отказа да коментира изказвания на политически партии, визирайки изказването на ПП-ДБ, че служебното правителство е на президента, ГЕРБ и ДПС.

На въпрос дали това означава, че недоверието към настоящия дипломат №1 Стефан Димитров продължава, Главчев коментира: Старите хора казват, че доверието е като душата – напусне ли те веднъж, повече не се връща“.

Министър-председателят е на посещение в АЕЦ „Козлодуй“, където пристигна първата доставка на американско ядрено гориво от „Уестингхаус”. В посрещането се включи и министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Сагата с поста „външен министър“ се породи още при разговорите за ротацията на правителството с премиер Николай Денков, но достигна връх, когато Главчев първо предложи на президента, начело на МВнР да застане Стефан Димитров, а малко след това пожела да го замени със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. Решението му за това дойде само няколко часа, след като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува Стефан Димитров. Това стана причина за обвинения в ярка политическа оцветеност на служебния кабинет и искане на вот на недоверие от „Възраждане“, ИТН и БСП срещу кабинета.

- реклама -