Главчев: Предизборната пушилка с пенсиите беше разсеяна

Вчера всички станахме свидели как още една предизборна пушилка беше разсеяна -темата с размера на пенсиите. Надзорният съвет на НОИ взе решение пенсиите да бъдат повишени с 11% от 1 юли. Това каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. И обясни, че Надзорът на НОИ е органът, който има правомощия по тази тема.

Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат на политическите сили. Взехме решение в съответствие със закона, каза още Главчев. И припомни, че основната задача на служебното правителство е провеждането на прозрачни и честни избори. Всичко сега вървяло по план. Днес премиерът се е срещал и с председателят на “Прозрачност без граници” Франсоа Валериан.

Многократно през годините сме заявявали, че сме “за”  европейската перспектива на Северна Македония, но това минава през спазвахме на всички договори, каза още той.

До драмата с пенсиите се стигна, след като в края на миналата седмица Надзорът на НОИ подготви проектодоклад, предвиждаш

те да бъдат увеличени не със записаните в бюджета 11%, а с 10%.

Причината се оказа, че не са постигнати заложени в бюджета параметри, които обаче са основополагащи за т.нар. „швейцарско правило“. В началото на седмицата обаче първо служебният социален министър, а след това и Главчев обявиха, че ще настояват увеличението да е с 11%. Така вчера Надзорът взе това решение с почти пълно единодушие. Против бяха само представителите на АИКБ в Надзора. Въпреки решението, че скокът на пенсиите от 1 юли ще е първоначално планираният, от ПП-ДБ внесоха проекторешение за провеждане на извънредно заседание на НС.

Решено: пенсиите се вдигат с 11% от 1 юли

- реклама -