Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми, отговорността ще е негова

„Президентът Радев трябва да издаде указ за смяна на предложените от мен министри, но съм готов на диалог. Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността ще е негова“. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев от Брюксел.

Министър-председателят Димитър Главчев в момента е на извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 април в Брюксел. Това е първото му официално посещение извън страната откакто служебният кабинет встъпи в длъжност.

„Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако някой има други виждания по въпроса, този, който осуети предложените от мен министри, ще понесе отговорност“, подчерта той.

Седмица след клетвата на служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев поиска смяна на двама министри – тези на външните работи и на земеделието. След дни на мълчание президентът Румен Радев отговори, но не каза дали ще одобри и ще подпише указите за двете рокади.

Вчера Радев каза, че е странно „служебният премиер да си сменя мнението през един ден“. Също така той остро се противопостави на номинацията на Даниел Митов за външен министър. Причината е, че той е зам.-председател на ГЕРБ.

„В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии.

Искам да чуя реалните мотиви,

които го накараха така стремглаво, без да е работил с тези хора и да ги познава, изведнъж да си смени мнението. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, заяви Радев.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от

навременна и отговорна координация и комуникация

между членовете на кабинета и със съюзниците и партньорите.

На 16 април стана ясно, че Димитър Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет. Тя е Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

- реклама -